(最終更新日:2017-05-11 13:54:43)
  ナカムラ スミコ   
  中村 澄子
   所属   新潟薬科大学  応用生命科学部 穀物研究ユニット
   職種   特任准教授
■ 学位
博士(学術)
■ 現在の専門分野
食生活学, 食品科学 (キーワード:食品科学、穀類科学、食品加工学) 
■ 所属学会
1. 日本農芸化学会
2. 日本応用糖質科学会
3. 日本食品科学工学会
■ 著書・論文歴
1. 論文  Effects of super-hard rice bread blended with black rice bran on amyloid β peptide production and abrupt increase in postprandial blood glucose levels in mice Biosci. Biotechnol. Biochem. 2017/02 81(2),323
2. 論文  Comparison of eating quality and physicochemical properties between Japanese and Chinese rice cultivars Biosci. Biotechnol. Biochem. 2016/12 80(12),2437
3. 論文  Possibility of diabetes prevention by high-amylose rice and super hard rice J. Diabetes and Obesity 2016/02 3(1),1
4. 論文  Development of formulae for estimating amylose content and resistant starch content based on the pasting properties measured by RVA of Japonica polished rice and starch Biosci. Biotechnol. Biochem. 2016/02 80(2),329
5. 論文  Improvement of Palatability and Prevention of Abrupt Increases in Postprandial Blood Glucose Levels by Hokurikukona243 after High Pressure Treatment J. Appliedglycosci. 2015/12 62(4),127
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■ 受賞学術賞
1. 2016/03 日本農芸化学会2015年度英文誌論文賞
2. 2007/09 日本醸造協会技術賞
3. 2004/09 日本食品科学工学会技術賞
■ 学会発表
1. 2017/03/19 各種の湿熱処理玄米の物理化学特性の評価(日本農芸化学会平成29年度大会)
2. 2017/03/18 赤タマネギ添加発芽玄米の糖尿病および認知症の発症予防の可能性(日本農芸化学会平成29年度大会)
3. 2017/03/18 アミロイドβ誘導性神経細胞死およびTauリン酸化亢進に及ぼす黒米糠抽出物の影響(日本農芸化学会平成29年度大会)
■ 研究課題・受託研究・科研費
1. 2017/04~2020/03  ヨード多波長走査分析による米の澱粉特性及び食味特性の解明 基盤研究C